Is duim hetzelfde als inch?

| 03/03/2022 | 0 Comments

De laatste tijd krijgen we als redactie van inchnaarcm.nl steeds meer vragen over de eenheid duim. En meer specifiek over of een duim hetzelfde is als een inch. Omdat er blijkbaar veel verwarring is over of dit onderwerp, hebben we besloten om er een artikel aan te wijden. De centrale vraag hierin is: “Is duim hetzelfde als inch?”. Om antwoord te geven op deze vraag, moeten we even de geschiedenis van de duim induiken.

Duim als oude lengtemaat in het Nederlandse metrieke stelsel

In het jaar 1820 werd het Nederlandse metrieke stelsel ingevoerd. Bij dat stelsel werd de duim gelijkgesteld aan 1 centimeter. Dit werd in het jaar 1870 teruggedraaid, doordat de duim als eenheid werd afgeschaft. Dat betekende echter niet dat de term duim uit het straatbeeld verdween. Zo wordt zelfs tegenwoordig nog de duim met een lengte van 1 centimeter door stratenmakers gebruikt. Ook zie je de eenheid duim nog terug in de term duimstok die door timmermannen wordt gebruikt.

Toelichting foto: Een duimstok die door een timmerman en andere vakmensen wordt gebruikt, waarbij duimstok staat voor de duim als eenheid met een lengte van 1 centimeter.

Het gebruik van de duim in het buitenland

Terwijl de duim in Nederland werd afgeschaft, werd er in het buitenland veel gebruikt gemaakt van de duim als lengtemaat. Zo kennen we tegenwoordig de Vlaamse duim, de Franse duim en de Zuid Afrikaanse duim en de Britse duim. Grofweg is een duim in die gebieden gelijk aan de breedte van het bovenste kootje van de duim van een volwassen man. Blijkbaar is de duim niet in alle gebieden van dezelfde omvang, zo varieert de lengte van een duim van 2,54 tot 2,7 centimeter.

Britse duim heeft definitie Nederlandse duim bepaald

De Britse duim, ofwel inch, wordt nog het meest gebruikt van alle variaties van de duim. Zo wordt deze gebruikt om de diameter van beeldschermen, de hoogte van een fietsframe en de maat van een fietsband aan te duiden. De inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Door de populariteit van de inch in het Verenigd Koninkrijk en ook daarbuiten, heeft men de Nederlandse duim gelijkgesteld aan de Britse duim. Dus als men tegenwoordig in Nederland spreekt over de duim dan wordt daarmee gedoeld op de inch. Een duim is dus gelijk aan de inch en daarmee gelijk aan 2,54 centimeter. Hiermee is het antwoord op de vraag dus: “Een duim is inderdaad gelijk aan een inch.” Maar dat is dus zeker niet altijd zo geweest!

4.8/5 - (175 stemmen)

Category: Geschiedenis