Inch Geschiedenis en Oorsprong

| 23/02/2017

Inch is een van oorsprong Britse afstandsmaat die gebruikt wordt voor het bepalen van de lengte of breedte van een bepaald object. De afstandsmaat inch wordt ook wel genoteerd als in of “. De Nederlandse naam voor de inch is duim. Met name in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is de afstandsmaat populair.Tegenwoordig is deze lengtemaat niet meer zo populair als deze ooit is geweest. Desondanks wordt de inch nog in enkele situaties gebruikt, zoals bij de maten van spijkerbroeken en bij de beelddiagonaal van een televisie. Dit artikel bevat meer informatie over de oorsprong van inch en het verkeerde verloop van inch binnen de geschiedenis.

Geschiedenis: Ontstaan van Inch

De eerste referentie naar inch dateert uit de zevende eeuw. In een document uit 1120 is te zien hoe bepaalde afstandsmaten zich tot elkaar verhouden. In deze tijden werden er veel afstandsmaten naar elkaar gebruikt. Om uiteindelijk duidelijkheid te scheppen, heeft men een definitie geformuleerd van de inch. King David de eerste van Schotland formuleerde in 1155 de inch als de afstand van de duim van een gemiddelde man tot de nagel van de duim.

Wereldwijd Dilemma: Wat is een inch exact?

Doordat de maatstaf inch vervolgens over de gehele wereld gebruikt werd, en de grootte en lengte van een duim konden verschillen, was er geen uniformiteit in de exacte afstand van een duim. Zo was er variatie in de exacte afstand van een inch in landen als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika.

Akkoord over afstand inch

Uiteindelijk bleek men de wens te hebben om naar één uniforme afstand toe te werken, omdat dit praktisch gezien wel zo handig was. In 1866 gaf men in de Verenigde Staten aan dat een inch gelijk stond aan 25,4 millimeter. Toen men in 1930 hetzelfde deed in het Verenigd Koninkrijk, was de aanzet gemaakt tot een akkoord over de exacte afstand van de Inch. Dit akkoord werd getekend op 1 juli 1959. Daarmee stond de inch officieel in alle landen van het Britse rijk en de Verenigde Staten gelijk aan 2,54 centimeter, oftewel 25,4 millimeter.

4.8/5 - (254 stemmen)

Category: Geschiedenis